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 This is a case in which the Commission had taken cognizance of the 

news items published in a local newspaper to the effect that the existing 

consumers of the distribution licensee-JSEB has to replace their existing 

meters with digital meters at their own cost and if they fail to do so within the 

specified date, penalty of Rs.6,000/- would be imposed on them. As such the 

Commission by its order dated 29.9.2010 had directed the distribution 

licensee-JSEB to show-cause within 10 (ten) days as to under which 

provision of law the consumers are being asked to replace their existing 

meters with digital meters. In the meantime it was also directed not to take 

any coercive action against the consumers for replacement of the existing 

meters by the digital meters. In compliance of the said order the distribution 

licensee-JSEB had submitted its show-cause which was not found 

satisfactory and the same was not accepted. As a result, the Commission by 

its order dated 11.10.2010 directed the distribution licensee-JSEB to issue 

fresh notice in the newspapers in accordance with the provisions of Clause 13 

of JSERC (Electricity Supply Code) Regulations, 2005 and making it clear 

that the scheme for replacement of meter is a optional one and not 

compulsory, no coercive action will be taken against those consumers who do 

not purchase the meters and if the consumers elect to purchase the meter, 
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they will be entitled to get rebate. The case was posted for today awaiting 

compliance of the order dated 11.10.2010.  

 In compliance of the aforesaid directions, the distribution licensee-

JSEB vide its letter No. 543 dated 19.10.2010 has sent a copy of the notice 

published in the newspapers dated 19.10.2010 which shows that the scheme 

for replacement of burnt/inoperative meters is optional, and no coercive 

action will be taken against those consumers who do not purchase the 

meters. The notice also says that the consumers electing to purchase the 

meter, will be entitled to get rebate of Rs.20/- instead of Rs.10/-.  

 From the above, it is evident that the order dated 11.10.2010 passed by 

the Commission has been complied with. In view of this the proceeding is 

dropped.  

 Let a copy of this order be sent to the distribution licensee-JSEB. 
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